Η λέξη Ομακοείο είναι σύνθετη και αποτελείται από το “ομού (μαζί) ακούμε” την “Εσωτερική Διδασκαλία”, έννοια που εμπεριέχει τον ιερό υπέρτατο ήχο του “ΟΜ”.

Το Ομακοείο ιδρύθηκε αρχικά από τον Πυθαγόρα, στον Κρότωνα της Νότιας Ιταλίας, της Μεγάλης Ελλάδας τότε, στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα.

Ο Νικόλαος Α. Μαργιωρής ως νεοπυθαγόρειος και θερμός υποστηρικτής της διδασκαλίας του Πυθαγόρα, ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ το 1976. Σκοπός του ήταν να διδάξει την εσωτερική πνευματική αλήθεια και να εκπαιδεύσει με τις πρακτικές μεθόδους, την αρχαία επιστήμη της Yoga (γιόγκα), του Διαλογισμού και της Εσωτερικής Εναλλακτικής Θεραπευτικής.

Ο Νικόλαος. Α. Μαργιωρής δίδαξε όλους τους κλάδους της εσωτερικής πνευματικής επιστήμης, όπως την Εσωτερική Φιλοσοφία, την Εσωτερική Μύηση, τον Αποσυμβολισμό της Ελληνικής Μυθολογίας, την Πυθαγόρεια Αριθμοσοφία, την Εσωτερική Θεραπευτική, και όλους τους κλάδους της Yoga (γιόγκα): Raja Yoga, Kriya Yoga, Gnani Yoga, Karma Yoga, κ.α..

Η σχολή ξεκίνησε το 1976 στην οδό Ομήρου 56, στο Κολωνάκι και τέσσερα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στην Σπύρου Τρικούπη 17, στα Εξάρχεια. Εκεί λειτούργησε μέχρι το 2000, όπου και μεταφέρθηκε στη σημερινή της έδρα στο Πεδίον του Άρεως.

Το 1981, ο Διδάσκαλος, ως πρωτοπόρος, ίδρυσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σχολή της Raja Yoga (Ράτζα Γιόγκα) που αποτελεί μέθοδο ανύψωσης του Νου από την Συνείδηση στην Υπερσυνείδηση. Το 1982 εδραίωσε τη διδασκαλία της Kriya Yoga (Κρίγια Γίογκα), μία μέθοδο άσκησης και θεραπείας για τη ψυχή και το σώμα. Ακολούθησε η εισαγωγή μιας δυναμικής γιόγκα, με το σύστημα της “Ατμοϋγροποίησης”, μία δική του μέθοδο για φυσικό αδυνάτισμα και σύσφιξη.

Ανέθεσε τη διδασκαλία της Κρίγια Γιόγκα και της Ατμοϋγροποίησης στη μαθήτρια και συνεργάτιδα του, Σμάρω Κοσμάογλου, η οποία υπήρξε και η πρώτη δασκάλα Kriya Yoga (Κρίγια Γιόγκα)  και της Ατμοϋγροποίησης στην Ελλάδα.

Καλλιέργησε σε στενό κύκλο μυημένων μαθητών, κατ’ αναλογία των Πυθαγορείων, τον «Πυθαγόρειο δεσμό – ΟΜΑΚΟΕΙΟ», τον ιδιαίτερο εκείνο ψυχικό και πνευματικό σύνδεσμο που ενώνει τα μέλη μιας αδελφότητας.

Το ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτούργησε ως «πρότυπο» για τα Ομακοεία που ιδρύθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν μετέπειτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σήμερα στο ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ συνεχίζεται το πολύπλευρο διδακτικό έργο του Νικολάου Α. Μαργιωρή, διευρυμένο, υπό την διεύθυνση της Σμάρως Κοσμάογλου. Ακολουθείται πιστά το πνεύμα διδασκαλίας του ιδίου, ενώ προς βοήθεια, μελέτη και αξιοποίηση των ενδιαφερόμενων διατίθεται το πλούσιο συγγραφικό του έργο (βιβλία, μελέτες, περιοδικό «Ομακοείο», «Εσωτερικό Κλειδί», κ.α.) που αποτελεί και την πνευματική του παρακαταθήκη.