Η Σμάρω Ι. Κοσμάογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα το 1974.
Η πρώτη γνωριμία με τον Δάσκαλο Νικόλαο Α. Μαργιωρή έγινε την Κυριακή των Βαΐων του 1981 στο Ομακοείο Αθηνών.
Από εκείνη την ημέρα και για δεκατρία συναπτά έτη παρακολούθησε τα μαθήματα του Δασκάλου ανελλιπώς. Η νεαρή τότε μαθήτρια αποφάσισε ότι η σπουδή του Εσωτερισμού και της Γιόγκα θα ήταν στο εξής το μοναδικό της ενδιαφέρον, καθώς ένιωσε ότι αυτό πραγματικά την αντιπροσώπευε και της προσέφερε εσωτερική πληρότητα.

Αφοσιώθηκε και προσφέρθηκε να εργασθεί για το έργο του Εσωτερισμού και τάχθηκε στο πλευρό του Δασκάλου της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε το τμήμα αρχαρίων της Kriya Yoga, που αφορά στην ψυχοσωματική υγεία αλλά και προετοιμασία για τη μετέπειτα φοίτηση στην σχολή της Raja Yoga.

Έκτοτε διδάσκει την Kriya Yoga ανελλιπώς και από την σχολή αυτή προήλθαν όλοι οι μετέπειτα εκπαιδευτές που ανέλαβαν την ευθύνη διδασκαλίας στα επί μέρους Ομακοεία στην Ελλάδα.

Την 1η Μάιου του 1993, πέντε μέρες πριν την αποδημία του και ημέρα της γιορτής των γενεθλίων της Σμάρως Κοσμάογλου, ο Δάσκαλος, τιμώντας την επί 13 χρόνια βοηθό του, την χαρακτήρισε Δασκάλα και   της ανέθεσε τη διδασκαλία και την διάδοση του έργου.

Από το 1993 διδάσκει  τη Ράτζα Γιόγκα, και διοργανώνει σεμινάρια Γκνάνι και Κάρμα Γιόγκα.

Επίσης έχει εκπαιδεύσει πάρα πολλούς θεραπευτές που εργάζονται εντός του Ομακοείου αλλά και εκτός αυτού οι οποίοι εφαρμόζουν το Μικτό σύστημα του Ν.Α. Μαργιωρή που περιλαμβάνει την μέθοδο Σιάτσου σε συνδυασμό με την Αρχαία Ελληνική Μάλαξη, Δακτυλοκτύπηση και Μετάγγιση ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια επανέφερε στο πρόγραμμα διδασκαλίας την Αρχαία Ελληνική ΑΣΚΛΗΠΙΑΚΗ θεραπευτική που περιλαμβάνει την θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών με την μέθοδο  της Εγκοίμησης και Υποβολής.

Διδάσκει ανελλιπώς την Εσωτερική φιλοσοφία και την αρχέγονη παράδοση των εσωτερικών μυστηρίων που αφορούν την σχέση της ψυχής με τον κόσμο της ύλης αλλά και την προέλευση της και την σχέση της με τις εσωτερικές διαστάσεις.

Συμμετέχει σε διοργανώσεις του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλλος και δίνει διαλέξεις Εσωτερισμού εντός και εκτός του Ομακοείου.

Το σημερινό Ομακοείο Αθηνών στελεχώνεται και από νεότερους συνεργάτες της Σμάρως Κοσμάογλου που συνεισφέρουν επάξια στον αγώνα της στερέωσης και εξάπλωσης του πολύπλευρου διδασκαλικού και συγγραφικού έργου του Δασκάλου.